Suların Sertlik Dereceleri Nelerdir?
Sular, içerdikleri Ca ve Mg iyonlarının toplamına göre farklı derecelerde sertliğe sahip olabilir. Sertlik değerlerine göre suların sınıflandırılması Tablo 1’de verilmektedir.
Tablo 1 – Sertlik Sınıflandırması
ÇOK YUMUŞAK | 0-7,2 Fr |
YUMUŞAK | 7,3-14,2 Fr |
ORTA SERT | 14,3-21,5 Fr |
OLDUKÇA SERT | 21,6-32,5 Fr |
SERT | 32,6-54 Fr |
ÇOK SERT | >54 Fr |
Evsel endüstriyel ve ticari amaçlı kullanımlarda, yukarıda belirtilen suyun sertlik derecelerinin önemi farklılık göstermektedir. Evsel kullanımlarda, genellikle içme amaçlı, TS266 İçme Suyu Standartlarında max.50Fr olarak verilmektedir. Endüstriyel ve ticari kullanımlarda ise belirli bir standart bulunmamaktadır. Kullanılan prosese göre limit değerlen değişmektedir. Bu sebeple bu tip kullanımlarda sertlik dereceleri üretici firma tarafından belirlenmektedir.
Sert Su Ne Gibi Problemlere Sebep Olur?
Sert su ile evsel kullanımlarda daha fazla sabun ve temizlik ürünü kullanılır.Sert su değdiği her noktada temizlenmesi çok zor olan kireç kalıntılarına neden olur. Sudaki sertlik zamanla kendiliğinden veya su ısıtıldığında hızla çözünürlüğünü kaybeder ve geçtiği yüzeylere yapışmaya başlar. Su borularının içi hızla dolar, su basıncı ve akışı azalır. Sert sular, sahip oldukları yüksek iyon konsantrasyonu nedeniyle daha yüksek bir kaynama noktasına sahiptir, bu nedenle sert suların ısıtılmasında daha fazla enerji sarf edilir. Suyun ısıtıldığı yüzeylerde daha da artan kireçlenme, yalıtkanlığa sebep olur ve elektrik tüketimini artırır. Kalorifer tesisatındaki kireçlenme yakıt tüketiminin artmasına sebep olur. Sabun çökeleği banyo veya duş sonrasında insan derisine yapışır. Deri gözeneklerini tıkar ve saç tellerini kaplayarak sertleştirir. Deriye yapışan bu kütle, bakteri üremesi için elverişli bir ortam yaratır. Sertlik mineralleri yemeklerde istenmeyen bir tat verir. Sert su ile yapılan buz buğulu bir görünümde olur.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN