GRİ SU ARITMA SİSTEMLERİ
Gri su, evsel atık suyun tuvalet suyu içermeyen kısmına denir. Yani duştan, lavabodan, küvetten ve mutfaktan gelen atık sudur. Deterjan, şampuan, bulaşık suyu, saç, kumaş parçacıkları gibi maddelerden meydana gelmektedir. Gri su, evlerde kullanılan şebeke suyunun kimyasallarla kirlenmesiyle oluşur. Gri suyun kirlilik derecesini temel olarak tüketicilerin alışkanlıkları belirler. Oluşan kirlilik kullanılan kişisel hijyen ürünlerinin, deterjanların, kirli kıyafetlerin ve vücut kirinin bir sonucudur. Bu kirletenler kısaca biyolojik indirgenler olarak sınıflandırılır. Gri su hava şartlarından bağımsız olarak kişisel hijyen ihtiyaçlarından dolayı sürekli oluşur. Evsel atık suyun tuvalet suları hariç, duştan, lavabodan, küvetten gelen suyun tekrar kullanılmak üzere arıtılması işlemine gri su arıtma denilmektedir. Çamaşırhanelerden atılan suda gri suya dahil edilerek geri kazanımı sağlanabilir. Gri suyun arıtılması ile içme suyu kalitesinde olmayan, kullanım amaçlı su elde edilebilmektedir.
Gri su arıtma sistemleri ile geri kazanılan sular, tuvalet, genel temizlik işlerinde ve bahçe sulamada kullanılmaktadır. Gri suyun geri kazanılmasındaki amaç içme suyu olarak kullandığımız suya ihtiyaç olmayan yerlerde içme suyu kullanmak yerine gri suyun kullanım suyu olarak kullanılmasıdır. Gri su arıtılarak genellikle bahçe sulama, tuvalet ve genel temizlik işlerinde kullanılmaktadır. Bu suyun arıtılmasıyla tesislerde ve evlerde hem atık su azalmakta hem de şebeke suyu tüketimi azalmaktadır. Böylece su kullanımına bağlı olarak oluşan su tüketimi maliyetleri de azalmaktadır. Genel olarak evlerde kullanılan suyun % 40’ı duş, banyo, lavaboda; %13’ü çamaşır yıkanmasında, %25’i WC rezervuarlarında, %5’i temizlikte, %5’i bahçe sulamasında ve %12’si mutfak kullanımlarında harcanmaktadır. Gri su arıtılarak bahçe sulama, tuvalet rezervuarları, temizlik gibi kısımlarda kullanılacağından, tüketilen suyun yaklaşık %50’si gri su sisteminden sağlanacaktır.
- Klor Dozaj Ünitesi
- Izgara
- Kum Filtresi
- Aktif Karbon Filtreler
- UF Modülleri
- Filtrelenmiş Su Deposu ve Besleme Pompası
- Ters Yıkama Deposu ve Pompası
- Son Klor Dozaj Ünitesi
- PLC Kontrol Panosu
1.Şebeke suyu kullanımının azaltılması.
2.Otel, sosyal tesis ve okullar gibi lavabo kullanımın fazla olduğu yerlerde kullanım suyu maliyetlerinin düşürülmesi.
3.Doğal kaynaklarımızın korunması
4.Gri Suyun su kaynaklarının az olduğu yerlerde değerli bir su kaynağı olması.
Gri suyun karışım oranlarının yanı sıra gri suyun miktarı da tüketicinin alışkanlıklarına fazlasıyla bağlıdır. Genel bir kural olarak, dairelerde kullanılan kullanım suyunun miktarı gri su miktarından oldukça azdır. Genellikle, gri suyun tamamını arıtmak gerekli değildir. Bu yüzden az kirli olan gri suyu yani duştan, lavabodan, küvetten gelen suyu sisteme alıp arıtmak çok daha avantajlı olmaktadır. Sistemin boyutları hesap edilirken, sistemin kurulacağı yerin özellikleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin otel gibi ticari amaçlı işletmelere kurulacak olan sisteme gelen gri su miktarı evsel sistemlere oranlara daha fazla olur.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN