0 242 327 00 17
trenruar
Sosyal Medya Hesaplarımız

Deniz Suyu Nasıl Arıtılır?

01 Haziran 2017
23 kez görüntülendi
Deniz Suyu Nasıl Arıtılır?

Deniz Suyu Nasıl Arıtılır?

Deniz suyu arıtma yani desalinasyon, su sıkıntısı çeken yerleşim yerleri için içilebilir su üretme amacı ile tuzlu yeraltı suyu veya deniz suyundan su ve diğer minerallerin uzaklaştırılması işlemidir. Günümüzde doğal su kaynakları azalırken temiz suya olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenle temiz suya olan talep artmakta, işletmeler ve belediyeler alternatif yollara yani deniz suyu arıtmaya yönelmektedir.

Deniz Suyu Arıtma Sistemleri Reverse Osmosis sistemleri, deniz suyu içerisinde bulunan yüksek oranda çözülmüş halde bulunan tuz moleküllerinin, membran teknolojisi ile sudan ayrıştırılması ve buna bağlı olarak suyun iletkenlik değerinin minimuma indirilmesi amacı ile kullanılmaktadır. Bu işlem deniz suyuna basınç uygulayarak, deniz suyunun membranlar’dan geçirilmesi suretiyle yapılmaktadır.

Deniz Suyu Arıtma Sistemleri Reverse Osmosis sistemleri çarpraz akış prensibine göre çalışan ve ters yıkama gereksinimi olmayan membran sistemleridir. Belirli zaman aralıklarında membran yıkama üniteleri vasıtasıyla kimyasal ile yıkama işlemi yapılır.

Ters ozmoz yöntemi, gelişen teknoloji ile tuz giderme işleminin yanısıra her türlü arıtma alanında kolaylıkla kullanılabilecek bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Düşük kapasiteli sistemlerde ters ozmoz yönteminin diğer tuz arıtma yöntemleriyle karşılaştırıldığında (iyon değişimi, elektrodiyaliz) daha ekonomik bir yöntem olduğu literatür araştırmasından görülmektedir. Sadece tuz arıtımında değil ayrıca organik maddelerin ayrıştırılmasında, belli katyon ve anyon oranlarının ayarlanmasında ayrıcalıklı bir teknolojiye sahiptir. Ters ozmoz yöntemi, sahip olduğu, kesiksiz ve otomatik işletme olanağı, faz ve sıcaklık değişimlerinden az etkilenen düşük enerji kullanımı, boyut sınırlanmasının olmayışı, modüler tasarımın yapılabilmesi, kimyasal katkı ihtiyacının olmayışı, ilk yatırım maliyetinin düşük oluşu gibi avantajları nedeniyle geniş bir kullanım alanına hitap eder.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?